10 ok, amiért érdemes Algyógyra kirándulni

Már régóta vágysz felfedezni valami újat, ami közel van hozzád, és nem kerül egy vagyonba? Érdekel az erdélyi történelem és kultúra? Összegyűjtöttük néhány pontban kedvenc helyeinket itt, Algyógyon és környékén. Vannak közismert és eldugott, értékes és izgalmas helyek is a felsorolásban. Mi már többször is bejártuk ezen helyeket, és csak ajánlani tudjuk. Idegenvezetésért keress bennünket a feltüntetett elérhetőségeinken.

1. A körtemplom

Ha Algyógyon jársz, akkor szinte lehetetlen, hogy ne tévedj be az Ifjúsági Központunk udvarára, ahol Erdély legkorábbi körtemploma (rotunda) látható. Egyes elméletek szerint a X. században épült, de amit biztosan tudunk, hogy a XI. században a körtemplom már létezett. Ezt bizonyítja a 90-es években végzett régészeti ásatások eredménye is: több mint 174 középkori sírt tártak fel, ezenkívül pedig Szent László- és Könyves Kálmán-kori érméket is találtak itt. Ugyancsak érdekes a templom szerkezetét is megvizsgálni, hiszen az alsó része római égetett téglából építtetett, a felső része pedig folyami kőből. Templomként a 16. század végéig használják, utána pedig haranglábként és szolgálati lakásként is szolgál.

Ha épp a templomot látogatjátok, akkor szinte lehetetlen, hogy ne vegyünk észre titeket. Ilyenkor is, és persze előre egyeztetett időpontokban is szívesen bemutatjuk nektek a templom történetét, és természetesen belülről is megcsodálhatjátok.

2. A református templom

Ugyancsak a központunk udvarán található egy másik templom, amelyben mai napig is tartanak istentiszteletet (igaz, ritkábban, mert csak 3 református hívő jár el a templomba, a magyarok száma Algyógyon kb. 7). Ez lenne a református templom. Nos, e templom valamikor a 16. század végén épülhetett, eleinte katolikus hiveknek, de a reformáció elterjedésével református templommá alakították. Ugyanolyan értékes, mint a körtemplomunk, hiszen körülötte sétálva észrevehetjük a különleges római kori domborműveket. Azt is tudjuk, hogy Algyógy közelében a római korszakban létezett egy castrum, és állítólag onnan hozták át a templom építésekor eme domborműveket. A templomot 1848-ban feldúlták, de 1866-ban sikerült restaurálni, majd 1930-ban teljesen újraépíttetni. A templomban értékes képeket is láthatunk a helyi közösség életéből, és egy mai napig működőképes orgonát is szemügyre vehetünk, amelyet 1870-ben állítottak fel a templomban.

Ahogyan a körtemplomot, ezt is bemutatjuk nektek, és még akár Kun Kocsárdról is mesélünk, Algyógy utolsó grófjáról, Hunyad megye Széchenyijéről, és a helyiek nagy hőséről.

3. A zsidó temető

Sokan nem tudnak róla, vagy nem is tudják, merre található a zsidó temető Algyógyon. Igaz, picit eldugott hely, de ha erre jártok, szívesen elvezetünk titeket hozzá (gyalogtúra, kb. 2 km). Szinte az erdőben található, és érdekes végig járni benne, hiszen szinte mindegyik síron a héber nyelv mellett ott látható a magyar nyelvű felirat is. Azt is érdemes még tudni, hogy Algyógyon volt egy erős és összetartó zsidó közösség, amely nagyrészben magyar volt. A központunk szomszédságában mai napig látni lehet az egykori Salamon család kúriáját. Megsúgjuk nektek, hogy Algyógyon magyar temető is van, viszont oda nem igazán ajánljuk a látogatást, mivel rossz állapotban van (bozontos, nehéz bejutni és rengeteg sír már nem is látható).

4. Kun Kocsárd sziklasírja

Ha túrázó kedvetekben vagytok, akkor elmondjuk nektek, hogy 3 km-re a központunktól északnyugatra található egy szinte 40 méter magas sziklafal, Kőalja (románul: Piatra lui Gottar). Ide készítette elő 1876-ban Kun Kocsárd a sírját egy üregben. Sajnos e sziklasírt az elmúlt évszázadban feltörték, az értékeket széthordták és a gróf maradványait állítólag áthozták a központunk udvarára. Ugyancsak itt a 19. században bronzkori edényrészleteket és konyhamaradványokat találtak. A sziklafalban több üreg is található, érdemes ezeket megtekinteni, ráadásul a kilátás felbecsülhetetlen, hiszen az egész Gyógy völgye látszik innen.

5. A travertin-kőfejtő

A sziklától felfelé indulva az ösvényen feldezhetjük a római kori kőfejtő maradványait (megsúgjuk nektek, hogy innen igazán lenyűgöző a látvány, ugyanis ha tiszta az égbolt, akár a Retyezáti hegység is látható). Ha megszomjaztatok, itt található egy kis forrás is, ahonnan bátran meríthettek vízet. Innen kiérve a domboldalba láthatóak lesznek előttünk az egykori római útszakasz maradványai (kb. 50 méter hosszú). Innen nem messze a jobb oldalon található a travertin kőfejtő. Jelenleg sajnos már nem működik, de csodás képeket készíthettek lent a travertin tengerben. Fontos megjegyezni, hogy az algyógyi travertin egyedi országunk területén.

6. A feredőgyógyi római fürdő maradványai

6 km-re Algyógytól és 2 km-re a fent említett kőfejtőtől található a feredőgyógyi (Germisara) fürdőtelep, amely már a római korszakban is műkődött. Ezt bizonyítják a mai napig látható római fürdő maradványai. A terepen lakóhelymaradványokat, vízelvezető ókori csatornákat, szentélyek nyomait lehet megfigyelni, valamint középen a gödörben látható az egykóri római fürdő. Egyes elméletek szerint ez a gödör valamikor aktív vulkánként működött párszázezer évvel ezelőtt. Csodálatos látvány! Amit még érdemes tudni, hogy a medencében levő víz termál, így a rómaiak nem hiába alakították ki fürdőmedencévé. A történelmi források szerint a 16. században Izabella királynő kedvenc üdülőhelye volt, de rajta kívül sok híresség megfordult itt, köztük Báthory Zsigmond, Bethlen Gábor, I. Apafi Mihály stb.

7. A feredőgyógyi vízesés

Ugyancsak Feredőgyógyon 15 percre a római fürdőtől (ne féljetek, mert nem lehet eltévedni, minden ki van táblázva) taláható a Feredőgyógyi vízesés, amely szerintünk a legszebb Romániában. Ugyancsak termálvizű, és ajánljuk is, hogy picit mártsátok meg kezeiteket vagy lábaitokat benne. Hőmérséklete kb. 19-24 °C között mozog, úgyhogy nyáron tényleg kellemes. Télen is látogatható, hiszen nem fagy be.

8. A mádai szoros

Ha nagyobb kedvetek akadt túrázásra, egy picit extrémebb kalandozást ajánlunk nektek (nyugi, nem kell megijedni, akár gyerekekkel is végig lehet járni), a mádai szorost! Feredőgyógytól 12 km-re fekszik Máda, és a falu végére érve le kell ereszkedni a Mádai patakba… Igen, a vízben kell végig menni! Sziklafalak, vad növényzet és a természet csodái láthatók itt. A túra hossza kb. másfél óra (jövet-menet). A vízszint felett kb. száz méterrel, a szorost keletről határoló sziklafalban nyílik a Peștera Zidită barlang, amelyet a 17. században a portyázó csapatok elől idemenekülő környékbeliek kőfallal és lőrésekkel tettek védhetővé. Nem szeretnénk benneteket elijeszteni, de valószínűleg találkozni fogtok pár viperával is. Fontos figyelmesen közlekedni ezen a részen, és a lényeg, hogy ha találkoznátok is viperával, csapjatok zajt, azonnal eltűnnek. Kipróbáltuk!

9. A glodi szoros

Ez az extrém túra csak felnőtteknek ajánlott. Ha van megfelelő felszerelésetek, akkor érdemes elutazni 17 km-re Algyógytól Erdőfalvára (Ardeu). Nagyon jól ki van táblázva az útvonal, így könnyen elértek a szorosig. A patak medrében, és óriási kősziklákon kell mászkálni, de a látvány mindent megér. Pár száz méter után elértek egy frissvizű forráshoz, amely teljesen felüdít majd egy ilyen útszakasz után. A túra fénypontja a Stramtura nevezetű rész, amikor a víz már elég mély (kb. 1.5 m). A sziklafalak itt csodálatos látványt nyújtanak, hiszen több színben is festenek, barnától bordóig. A képek szerintünk magukért beszélnek.

10. A szászvárosi vár

Elérkeztünk a 10. ponthoz is, amely a környékről a kedvenc városunk, hiszen megőrizte a középkori hangulatát, és számos kulturális eseménynek is ad otthont: Szászváros. A főtéren sétálva biztosan feltűnik nektek a várkert, ami egyedi, hiszen itt két templom található kevesebb, mint 10 méter távolságra egymástól (ilyet sem látni mindennap)! Az egyik templom református, a 12-13. században épült, és a másik pedig a lutheránus templom, amely sokkal később épült, a 19. században. Ugyancsak a két templom mögött láthatóak egy rotonda (körtemplom) maradványai, mely állítólag a 12. században épült. A vár kapuja hétköznap mindig nyitva van, nyugodtan be lehet menni és élvezni az látványt, csendet. Közvetlenül a vár szomszédságában látható az egykori Református Kollégium, amelynek sok ideig Kun Kocsárd volt a főgondnoka.